Bamboe sokken, de duurzame biologische keuze.

Wat is bamboe precies? De meeste meeste mensen hebben als ze aan bamboe denken gelijk een panda voor ogen. Maar eigenlijk is bamboe een verzamelnaam voor een plantengroep met meer dan 10.000 soorten. Bij deze soorten horen de snelst groeiende planten ter wereld. Madake en Moso, dit zijn planten soorten die bijna 1 meter per dag groeien. Onze sokken worden gemaakt van Moso bamboe, de belangrijkste bamboesoort in China. Deze soort is niet dezelfde als de bamboe waar panda’s van leven. Het zou natuurlijk niet erg diervriendelijk zijn om de voedselbron van een beschermde diersoort te gebruiken voor onze sokken.

Hoe duurzaam is bamboeteelt? Bamboe is een bijzondere plant. Zo groeit het op vrijwel alle ondergronden, zelfs op land dat niet geschikt is voor de teelt van andere gewassen. En na het kappen, groeit de plant vanzelf weer aan. Daarnaast groeit bamboe enorm snel: binnen 9 a 10 weken is het al klaar voor de oogst. Dit maakt bamboe niet alleen een economisch interessante grondstof, het heeft ook voordelen voor het milieu. Bamboe is dan ook een geliefd en sterk materiaal dat voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. Niet alleen voor kleding, maar ook voor bruggen tot complete huizen.


De voordelen van bamboe

  • De plant groeit erg snel
  • Het is erg efficiënt qua landgebruik en geeft tot wel 10 x meer opbrengst dan katoen
  • Om te groeien heeft het maar een derde van het water nodig dat katoen nodig heeft
  • Bamboe verbouwen is een goed alternatief voor klassieke bosbouw en kan daarmee in theorie de ontbossing vertragen
  • De wortels van de bamboe blijven in de grond bij het oogsten, dit voorkomt erosie
  • Bamboe bevat een stof die een natuurlijke weerstand biedt tegen plagen en schimmels. Hierdoor heeft de plant geen pesticiden of meststoffen nodig.


Sokken van bamboe zijn zacht en sterk tegelijk

Een paar sokken uit onze collectie mag dan duurzaam geproduceerd zijn, ook de levensduur van een paar sokken draagt bij aan de mate van duurzaamheid. Kwaliteit en draagcomfort zijn daarbij net zo belangrijk. Ook wat dat betreft staan onze sokken hoog in de lijst, want het materiaal is heerlijk zacht en sterk tegelijk. Dit komt mede door de egale en ronde vezels van de bamboe plant. Zelfs na vele malen wassen, blijft bamboe zacht en sterk. Door de bijzondere vezels ontstaan er bovendien minder snel gaatjes in de stof. Als je sokken omgaat blijven ze dus ook lang mooi en gaan ze een stuk langer mee.

Goed om te weten. Bamboevezels zijn niet alleen egaal en rond, maar ook nog eens hol, waardoor de stof water en zweet goed absorbeert. Bamboe zou tot 3 keer meer vocht moeten opnemen dan katoen. Vandaar dat bamboe ook graag gebruikt wordt in sokken.  Hier door is er niet snel last van nare luchtjes bij het uit doen van de schoenen. Ze reguleren je lichaamstemperatuur en het is een fijne, ademende stof die je in de zomer extra bescherming bied tegen hoge- en in de winter tegen lage -temperaturen.

Bekijk al onze bamboe sokken